No deien que l'apartheid s'havia acabat?
- PATRÍCIA MUÑOZ
- 13 may 2015
- 2 Min. de lectura
Tenir por que un policia et dispari mentre camines tranquil·lament pel carrer és l’última preocupació que té algú que passeja per Barcelona. Però imagina que, quan camines darrera d’una persona de raça negra, sents trets i, de sobte, aquesta persona es desploma i cau morta a terra. Qui ha disparat és un policia, i no un delinqüent. El policia ha disparat perquè sí. Sense motius. Perquè la pell de la persona negra i no pas blanca. Cap ment humana és capaç d’entendre aquesta situació. Però, per què això és inimaginable a Barcelona i no ho és als Estats Units?
Walter Scott, un home de 50 anys de raça negra, va ser assassinat ahir a trets enmig del carrer per un policia de 30, Michael Slager, a North Charleston (Carolina del Sud). Les crítiques dures cap a Slager van començar quan va sortir a la llum el vídeo d’un testimoni que va gravar la situació. En el vídeo, es pot observar que Slager va propinar fins a vuit trets a Scott. Scott va morir gairebé a l’acte i, quan agonitzava a terra, Slager el va emmanillar. “Scott només pretenia fugir de la pistola elèctrica de l’agent. L’agent tenia el control de la situació, però va disparar igualment”. Això és el que ha afirmat Santana, el testimoni. Però, quin deuria ser el gran delicte que estava cometent Scott? Bé, el policia el va aturar només (recalco només) perquè tenia un far del cotxe trencat.

Petit homenatge a Walter Scott a North Charleston. Font: Reuters ©
Els ciutadans de North Charleston s’han queixat diverses vegades de la crueltat dels policies envers persones pobres o negres. A més, en una ciutat on un 47% de la població és de raça negra, la gran majoria del cos policial és de raça blanca. Si atenem a criteris purament racionals, el cos policial hauria de comptar amb una majoria d’agents de raça negra. Una mostra més que no caminem tots cap a la mateixa direcció.
El que cal plantejar-nos aquí és si el curs dels esdeveniments hagués estat el mateix en cas que no hagués aparegut mai cap vídeo. La innocència de Scott, segurament, seria l’opció més recolzada. En quants altres casos es poden haver jutjat injustament persones de raça negra pel simple fet de tenir aquest color de pell? Potser la lluita de Mandela contra l’apartheid no ha quedat conclosa. El color de la pell encara és decisiu. Senyors, les vides dels negres també valen.
Comentarios